Lerduer skal flyve

jun. 01, 2022

Der er dage, hvor nogle af Danmarks største industrivirksomheder ringer til os og efterspørger et team på 5 maskiningeniører til et stort projekt. Men der er også dage, hvor en lille startup-virksomhed kontakter os og spørger om hjælp til at færdigudvikle et nicheprodukt, de har arbejdet på i flere år.


For nylig modtog vi sådan en forespørgsel fra virksomheden Nordic Clays, der har udviklet en komplet ny måde at tænke og afsende lerduer.


Flyvende lerduer

Flyver lerduer ikke altid? Undrer du dig måske over – og nej, det gør de ikke. En traditionel lerdue vejer ca. 105 g +/- 5 g og bliver kastet ud med en stålarm og en fjeder, som var det en sten. Det kræver meget energi og en stor tung maskine på 20-90 kg. Samtidigt er lerduerne ofte lavet af materialer, der indeholder miljøgiften PAH (polycykliske aromatiske kulbrinter). PAH skal helst undgås, da det er kilde til alvorlig jordforurening og kan sive ned og forurene vores drikkevand.


Nordic Clays har udviklet en ny type lerdue – nemlig letvægtsduer, der er lavet af et miljøvenligt materiale ud af bl.a. kartoffelstivelse. De har også udviklet en let, håndholdt maskindreven lerduekaster på 2 kg kaldet TrapMaster. Men selvom de kalder det en lerduekaster, sender den duerne afsted flyvende.


En game changer i branchen

Der er således tale om en game changer inden for lerdueskydning. De nye 25 g lette duer flyver let og lige og er påvirkelige af vind og vejr. Det betyder, at de opfører sig mere naturtro ligesom vildtet i luften. For en jæger giver det god mening, da lerdueskydning netop er træning til den rigtige jagt.


Det har været et megaspændende projekt at være med i,” siger Jacob Mac Rygaard fra Kirkholm og fortsætter: ”Det er altid en udfordring at komme ind på et helt nyt område. Som maskiningeniør spiller det ingen rolle, om det er en kæmpe stålkonstruktion eller et lille håndholdt apparat – det handler om løsninger og mekanik der fungerer, og det er spændende.

Hos Nordic Clays beskriver Andreas Peter Wilhelmsen samarbejdet således:


”Vi ønskede at få en second opinion fra erfarne maskiningeniører. Vi ønskede samtidig at få testet vores teknologi i praksis med et stort antal afskydninger,” fortæller Andreas Peter Wilhelmsen, og han fortsætter:


Kirkholm var kritiske og analyserede vores produkt for svagheder, mulige forbedringer, forenklinger og billiggørelse. Vi fik meget værdifuld viden fra Kirkholm. Herefter vidste vi, at vi var på rette vej.


Designændringer førte til en bedre maskine

Det blev til nogle mindre designændringer. Blandt andet viste det sig, at kølebehovet ikke var så stort som forventet, hvorfor designet kunne forbedres for at opnå bedre beskyttelse mod fugt og snavs. Det var en stor fordel, da produktet skal kunne anvendes udendørs under alle forhold.


Vi kunne hjælpe Nordic Clays med at forberede sig til CE-godkendelsen, som er afgørende for at markedsføre og sælge TrapMaster,” fortæller Jacob Mac Rygaard fra Kirkholm, der slutter ”Det kan være en langsommelig proces, hvis man ikke kender til den i forvejen.


Har din virksomhed behov for hjælp til produktudvikling, en second opinion om jeres projekt eller en uvildig test af et produkt, er du velkommen til at kontakte Jacob Mac Rygaard for en snak om dit projekt.

Nordic Clays er meget tæt på at gå på markedet med tre helt nye og innovative produkter. En håndholdt lerduekaster, en stationær lerduekaster, og ikke mindst en propellignende lerdue, der passer til lerduekasterne og er biologisk nedbrydelig.


  • De nye lerduer vejer kun ca. 22% af, hvad en traditionel lerdue vejer. Mange skydeklubber skyder omkring 1 million duer om året, og der er selvsagt stor forskel på at belaste naturen med 105 ton eller 25 ton.
  • Både de nye duer og kasterne bliver produceret i Danmark af virksomheden Nordic Clays.

 

Vil du vide mere om Nordic Clays kan du se mere på www.nordicclays.com eller kontakte dem pr. mail info@nordicclays.com

Sofie og Frederik, praktikanter 2024 Kirkholm
14 Mar, 2024
Dette forår har vi hos Kirkholm igen glæden af to praktikanter, som startede i februar - mød dem her |
20 Feb, 2024
Kan I lave et mave-tarmsystem? Sådan spurgte Børneliv i en mail til Kirkholm, hvilket blev starten på et lidt anderledes projekt |
Share by: